Αρχική OΜΟΓEΝΕΙΑ Εντονη ελληνική παρουσία σε έκθεση στην President’s Gallery στο Jay College
Εντονη ελληνική παρουσία σε έκθεση στην President’s Gallery στο Jay College
Από Του Φώτη Καλιαμπάκου – 4 Οκτώβριος, 2016 0 190
Η επιμελήτρια της έκθεσης, διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης κ. Θάλεια Βραχοπούλου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Φώτης Καλιαμπάκος.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Jay College, Θάλεια Βραχοπούλου, επιμελείται τακτικά εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Αθήνα όπου συνεργάζεται με ελληνικούς θεσμούς, σε αρκετές περιπτώσεις Μουσεία. Εχει μεγάλη και επιτυχημένη δράση στη Σύγχρονη Εικαστική διεθνή σκηνή.
Αυτή τη φορά η έκθεση που επιμελήθηκε και άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την εβδομάδα που μας πέρασε φιλοξενείται «εντός έδρας» στον οικείο σε εκείνη και τους φοιτητές της χώρο του Πανεπιστημίου, στον έκτο όροφο του κεντρικού κτιρίου στη διεύθυνση της δέκατης λεωφόρου στην President’s Gallery. Οικείο σε εκείνη ασφαλώς και το θέμα της έκθεσης με τον τίτλο «Γυναίκα: Σύζυγος, Μητέρα, Αδερφή, Φίλη»! Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 15 Νοεμβρίου.
Η έκθεση, στον έκτο όροφο του Jay College στον αριθμό 899 της 10ης λεωφόρου περιλαμβάνει έργα των Frandy Jean, Dongyeoun Lee, Frank Gimpaya, Jason River και έχει έντονο ελληνικό χρώμα.
Ο Βαγγέλης Ρήνας ζωγραφίζει με κύριο θέμα του την ανθρώπινη ελευθερία. Από αυτή τη σκοπιά προσέγγισε και το θέμα της έκθεσης με έμφαση στο μυστήριο και την πολυπλοκότητα του γυναικείου χαρακτήρα.
Η Λένα Μορφογένη δίνει έμφαση στη συναισθηματική πλευρά των γυναικών και την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων τους.
Ο Γιώργος Ιωαννίδης έχει ως θέμα την καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών, με αρκετά ευθύ τρόπο. Χαρακτηριστικό το ότι κάποια από τα θέματά του αιμορραγούν. Εκθέτει το έργο του «Death of Innocence», το οποίο ο φωτογράφος Ορέστης Κουράκης στοχεύει με τις φωτογραφίες του στην ανάδειξη των αντιφάσεων μεταξύ του κοινωνικού ρόλου και του εσωτερικού κόσμου των γυναικών.
Η ζωγράφος Ελένη Παυλοπούλου ζωγραφίζει μεγάλης κλίμακας έργα με την ανθρώπινη μορφή στις περισσότερες περιπτώσεις στο επίκεντρο, με τα πολλαπλά όμως επίπεδα του έργου να συνομιλούν με αυτήν, σε ένα διαρκή διάλογο, είτε με τα στυλ άλλων εποχών, είτε με τα μεγάλα κείμενα της ελληνικής παράδοσης. Με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα έργο της πέρασε τον Ατλαντικό, η Ελένη Παυλοπούλου μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τον πίνακά της «Παράλληλα Σύμπαντα» που εκτίθεται στην President’s Gallery.
Ας αφήσουμε όμως καλύτερα τον λόγο στην ίδια την καλλιτέχνιδα:
«Το έργο μου ‘Παράλληλα Σύμπαντα’ απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα, ντυμένη νύφη, στο αριστερό μέρος της σύνθεσης κοιτώντας μετωπικά τον θεατή. Παράλληλα προς την δεξιά πλευρά της σύνθεσης, εικονίζονται μεγάλων διαστάσεων καρποί και κλώνοι, οι οποίοι είναι ζωγραφισμένοι με μαύρο κάρβουνο και μελάνι, δίνοντας μια δραματική έκφραση στη σκηνή η οποία έχει μια θεατρικότητα και στο βάθος της ρέουν μεγάλες κυματοειδείς κηλίδες γαλάζιων και γκρίζων τόνων χρώματος δημιουργώντας ένα συμπαντικό χαρακτήρα και ατμόσφαιρα που δημιουργεί μια διαλεκτική αντίστιξη με τις φόρμες του πρώτου πλάνου που βρίσκονται σε παράθεση.
Η δραματικότητα κορυφώνεται με ένταση στην έκφραση του προσώπου και στο βλέμμα της νύφης. Κοιτάζει αινιγματικά σα να απέχει από τη στολή της, από το περιτύλιγμά της, από το ρούχο που της βάλανε και ό,τι αυτό σημαίνει. Την επιτέλεση της ετεροκαθορισμένης ταυτότητάς της από την παράδοση και τη μόδα, και που όμως φαίνεται δεν της ανήκει αυτή η ταυτότητα.
Ισως είναι μια μάσκα που δεν μπορεί να καθρεπτίσει τον φυγόντα εσωτερικό κόσμο σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν που η ψυχή στοχάζεται. Μοιάζει η ουσία της να έχει δραπετεύσει στον περιβάλλοντα απροσμέτρητο χώρο του σύμπαντος και γίνεται από απούσα και περίκλειστη, θεά και κοσμοκράτειρα ενός παράλληλου κόσμου πιο ποιητικού, πιο αληθινού, πιο λιτού, πιο αγνού, πιο ερωτικού, πιο ελεύθερου. Τα κλωνάρια και ο καρπός μοιάζει να μετατρέπονται σε φροϋδικά, σεξουαλικά σύμβολα.
Υπάρχει μια διφορούμενη στοχαστική προσέγγιση των μορφών. Οι καρποί είναι μαύροι, καρβουνιασμένοι και καμένοι από φωτιά, ίσως πρόκειται για υπαινιγμό μιας οικολογικής καταστροφής και η γυναίκα ως αποκύημα, ως προσωποποίηση της φαντασίωσης του άνδρα, ένα τρόπαιο μιας ματαιωμένης επένδυσης αφού η καταστροφή της φύσης και η μη φυσικότητα της ύπαρξης αντανακλώνται στην παρουσία σε ανυποψίαστο βαθμό.
Το έργο αποτελεί έναν ποιητικό υπαρξιακό προβληματισμό για το ζήτημα του φύλου και της θέσης του στο σύγχρονο κόσμο».
Προηγούμενο άρθρο
Παραδόθηκαν τα λείψανα των 16 Ελλήνων ηρώων του «Νοράτλας»
Επόμενο άρθρο
Οριακή αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ προβλέπει το ΔΝΤ για το 2017